LEDERUDDANNELSE: husk på disse 9 ting når du vælger
Uanset om du er ny leder eller du har stor erfaring inden for faget, kan en lederuddannelse være brugbar. Med en lederuddannelse får du nemlig papir på dine kompetencer. Dette er både godt for dig og virksomheden. I dag er der mange lederuddannelser på markedet. Det betyder, at du bør være opmærksom på at vælge den uddannelse, der bedst opfylder dine og virksomhedens behov.
1. Fokusér på at finde den rigtige lederuddannelse
En lederuddannelse er naturligvis ikke bare en lederuddannelse. Der kan være stor forskel på undervisningsform, undervisere, emner og andre kursister. Målet er naturligvis at finde en lederuddannelse, som du i høj grad kan bruge i fremtiden. Derfor har det stor betydning, at du sætter dig ind i de forskellige uddannelser inden dit valg.
For at finde den rigtige lederuddannelse, er det klart, at du må kigge på formålet for din efteruddannelse. Har du for eksempel brug for en grundlæggende lederuddannelse, eller vil du gerne fokusere på situationsbestemt ledelse? Når du træffer dette valg bør du kigge på virksomhedens behov. Hvis du skal fordybe dig i et emne, er det dog også vigtigt, at den personlige interesse følger med.
I dine overvejelser bør dine egne erfaringer naturligvis også indgå. Sandsynligvis har du brug for en anden type lederuddannelse, hvis du har været i faget i mange år, end hvis ledelse er en ny ting for dig. Dog bør du ikke underkende, at det altid er muligt at lære nye ting – uanset hvor mange års erfaring du har!
2. Disponering af din tid
Påbegynder du en lederuddannelse, er det klart, at du vil komme til at have flere bolde i luften for en stund. Her er der naturligvis tale om de timer, du bruger på selv undervisningen, men faktisk er der langt flere faktorer, som du bør medregne. Sandsynligvis skal du også forberede dig til undervisningen, og der er ligeledes store chancer for at møde nye bekendtskaber, som optager din tid.
Typisk er en lederuddannelse bygget op, så der er mulighed for at arbejde ved siden af. På trods af dette faktum, er det relevant, at du drøfter din lederuddannelse med arbejdspladsen. På den måde kan I komme frem til en fornuftig løsning i forhold til, hvor mange timer du er fraværende hver uge.
Selvom dit valg af lederuddannelse i høj grad bør vendes med din arbejdsgiver, bør du heller ikke glemme dit privatliv. Alt efter hvilken lederuddannelse du giver dig i kast med, kan det vise sig, at du får en meget travl periode i dit liv. Denne kendsgerning skal naturligvis harmonere med dit bagland. Har du partner og børn, er det en god idé at lade dit valg af lederuddannelse gå forbi dem. Ved at forventningsafstemme kan du mindske risikoen for, at dine relationer lider overlast.
3. Finansiering af din lederuddannelse
Typisk er en lederuddannelse ikke gratis. Når du skal vælge din lederuddannelse, er det derfor relevant at undersøge, hvem der betaler. For de fleste mennesker, vil mulighederne for lederuddannelse nemlig blive begrænset, hvis du selv skal betale.
Den gode nyhed til dig er, at det i langt de fleste tilfælde er virksomheden, der betaler for din lederuddannelse. Dette sker som en helt naturlig del af deres kompetenceudvikling. Husk på at det for virksomheden er vigtigt at prioritere medarbejdere og ledere.
Sandsynligvis regner du med, at virksomheden gerne vil betale din lederuddannelse. Dog er det et punkt, som det godt kan betale sig at få på plads fra starten af. Er du først på det rene med finansieringen af din lederuddannelse, kan du nemlig kigge efter den rette uddannelse med ro i maven.
Har du ikke en virksomhed bag dig, som kan betale din lederuddannelse, er muligheden ikke fuldstændig udelukket. Hvad enten virksomheden betaler eller ej, er det nemlig en god idé at undersøge hvilke muligheder du har for offentlige tilskud. Det kan blandet andet være en god idé at læse om omstillingsfonden samt SVU. SVU står for Statens Voksenuddannelsesstøtte, og er dermed en pendant til den velkendte SU.
4. Inddrag din arbejdsplads
Skal du have mest muligt ud af en lederuddannelse, er det vigtigt, at din arbejdsplads er med inde over processen. Det er nemlig på arbejdspladsen, at du skal have realiseret de kompetencer og færdigheder, som du opnår på uddannelsen.
Når du vælger lederuddannelse, bør du derfor diskutere med din chef, hvordan dine nye færdigheder kan blive implementeret i dine daglige opgaver. Med denne konstellation har du nemlig gode muligheder for at opnå det fulde udbytte af din lederuddannelse, da du får brugt dine færdigheder i praksis.
Inden du lægger dig fast på en lederuddannelse, er det derfor en god idé at snakke med din chef om, hvad virksomheden har brug for. På den måde har du mulighed for at uddanne dig inden for virksomhedens behov samt de forventninger, der er til dig som leder.
5. Opfyldelse af adgangskrav
Ligesom med de fleste andre uddannelser, vil du på en lederuddannelse typisk støde ind i nogle adgangskrav. Disse krav skal opfyldes, før du kan få lov til at påbegynde den pågældende lederuddannelse. Adgangskrav kan blandt andet være krav til dit niveau af uddannelse.
Foruden din uddannelse kan erhvervserfaring ligeledes være et krav. Det kan for eksempel være, at du som minimum skal have to års erhvervserfaring for at blive optaget på den givne lederuddannelse. Inden du forelsker dig i en specifik uddannelse, er det derfor en god idé at undersøge, om du opfylder adgangskravene – eller om du har mulighed for at komme til at opfylde adgangskravene i fremtiden.
For nogle mennesker begrænser adgangskravene mulighederne for en lederuddannelse. Dog kan de selvsamme adgangskrav også være brugbare, når du skal vælge den rette lederuddannelse. Ved at kigge på adgangskravene kan du nemlig få en fornemmelse af, hvilke personer uddannelsen retter sig imod. Husk dog på, at det ikke er adgangskravene, som er med til at afgøre kvaliteten af uddannelsen!
6. Besøg en lederuddannelse
Er du i tvivl om, om en lederuddannelse er det rette for dig? Eller vakler du mellem flere forskellige lederuddannelser? Under alle omstændigheder kan det være utroligt givende at tage kontakt til en lederuddannelse. Hvis du ikke kan finde tiden til at møde personligt op, kan en telefonsamtale ligeledes give dig et godt indblik.
Når du besøger en lederuddannelse, kan du naturligvis opsøge en vejleder. Dog vil du sandsynligvis få det bedste indblik, hvis du kan få lov til at overvære en undervisningstime. Her kan du nemlig se, hvordan undervisningen er opbygget, samt hvad du kan forvente af dynamikken på den pågældende uddannelse.
Det er selvfølgelig ikke en nødvendighed, at du besøger et uddannelsessted, før du påbegynder din lederuddannelse. Dog kan et besøg være med til at give dig ro i maven i forhold til, om du har valgt rigtigt. Et besøg på en lederuddannelse, er derfor især en god idé, hvis du vil blive sikker på, at du træffer den rette beslutning.
7. De andre uddannelsestagere er med til at forme din oplevelse
På en lederuddannelse er det naturligvis i høj grad underviserne og undervisningsformen, som præger det udbytte, du vil stå tilbage med. Dog har de andre uddannelsestagere, som tager uddannelsen sammen med dig, også meget at skulle have sagt i forhold til din oplevelse.
Dynamikken i et undervisningslokale bliver nemlig i høj grad bestemt af, hvilke personer der befinder sig i det. Hvis du har mulighed for det, er det derfor spændende at undersøge, hvilke uddannelsestagere der typisk vælger de forskellige lederuddannelser. Du kan naturligvis ikke vide, hvem der kommer til at sidde i undervisningslokalet sammen med dig, men du har mulighed for at danne dig et indtryk på baggrund af tidligere hold.
De andre uddannelsestagere er vigtige i forhold til undervisningen. Dog kan de også vise sig vigtige i forhold til dit fremtidige arbejde. Du vil nemlig komme til at lære andre ambitiøse ledere at kende. På den måde får du udvidet dit netværk. Hvem ved? Måske vil dette en dag komme dig til gode.
8. Find en undervisningsform, som passer dig
Når du skal vælge din lederuddannelse, bør du naturligvis undersøge, hvilke kompetencer du vil udvikle. Dog er det også relevant at kigge på, hvordan undervisningen foregår de forskellige steder. Det er nemlig vigtigt, at du finder en undervisningsform, som er optimal i forhold til din læring.
På en lederuddannelse kan undervisningen foregå på mange forskellige måder. Inden du træffer dit valg bør du derfor undersøge, hvordan en undervisningstime kan se ud. Er der for eksempel meget forberedelse til undervisningen? Og arbejder man i høj grad projektorienteret?
Undervisningsformen er afgørende for din læring, men den har også betydning for dit nuværende arbejde. Hvis du skal bruge mange timer i et undervisningslokale, vil du for eksempel typisk være mere fraværende, end hvis du har mulighed for at tage din lederuddannelse online.
9. Du bliver hele tiden klogere
Din lederuddannelse bør naturligvis vælges på baggrund af en velovervejet beslutning. Har du ikke beskæftiget dig med lederuddannelser før, er det dog ikke altid til at vide, hvad du kan forvente. Uanset om lederuddannelsen lever op til dine forventninger eller ej, bør du derfor huske på, at du med garanti er blevet klogere i processen.
Skriv en kommentar
Vil du være med i debatten?Skriv gerne en kommentar!