LEDERUDDANNELSE - En god lederuddannelse kan redde arbejdsliv

Manglende uddannelse kan være direkte livsfarligt for arbejdslivet, mener Bente Andersen, der har taget initiativ til en ny efteruddannelse for ledere af byggeprojekter.

Overgangen fra specialist til leder kan være en hård nyser. Det ved Bente Andersen, administrerende direktør i arkitektfirmaet Mangor & Nagel, alt om, for det oplevede hun selv som grøn leder, og siden har hun set, hvor vanskelig skiftet fra ekspert til leder har været for andre.

»Jeg ved om nogen, hvad det ­kræver at lede en byggeproces. Du skal have mange forskellige kulturer og interessenter til at snakke sammen, samtidig med at du er forpligtet til at levere et færdigt byggeri til en given tid og pris,« forklarer hun.

»Du skal have nogle helt specifikke kompetencer, og har du ikke lært dem, kan det ende i en meget turbulent proces, som tager længere tid og byder på flere udfordringer, fordi du ikke møder problemerne effektivt nok. I sidste ende kan det give et dårligt projekt, for byggeriets kvalitet er afhængigt af kvaliteten af hele processen,« uddyber Bente Andersen.

Hertil kommer de personlige omkostninger for specialisten, der i kraft af sin faglige dygtighed bliver sat i spidsen for et kompliceret byggeri:

»Det er synd for højtkvalificerede fagfolk, at de nogle gange er klædt så dårligt på til lederrollen, at de ender med at måtte opgive, fordi de bliver presset eller stresset i jobbet. I den forstand kan man næsten hævde, at en god lederuddannelse kan redde liv – i hvert fald arbejdsliv,« siger Bente Andersen.

Hård tjans uden ledererfaring

Bente Andersen er arkitekt, men har været vidt omkring i byggebranchen både i det private erhvervsliv og i det offentlige. Overalt har hun oplevet, at der er ganske få medarbejdere at vælge imellem, når der skal findes en kandidat til at stå i spidsen for de helt store projekter.

»Stort set alle lider under, at de har for få,« fastslår hun.

Når den fagligt dygtige ingeniør bliver sat til at lede et fagligt kompliceret projekt, sker det ofte ud fra en misforstået opfattelse af, hvad hvervet indebærer.

»Problemet er, at ledelsesdelen…

Læs hele artiklen om “En god lederuddannelse kan redde arbejdsliv” her: https://karriere.jobfinder.dk/artikel/en-god-lederuddannelse-kan-redde-arbejdsliv-3738

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du være med i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *