LEDERUDDANNELSE - Lærere og pædagoger vil have betalt lederuddannelse

Lærere og pædagoger kræver nu, at kommunale arbejdsgivere sørger for og finansierer ledelsesuddannelse, som den enkelte leder hidtil selv har måttet betale.

Ledere i det offentlige må i dag selv både tage initiativ til og – for manges vedkommende – også betale for lederuddannelse. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra hovedorganisationen FTF, der bl.a. tæller lærernes, pædagogernes og sygeplejerskernes fagforeninger.

Danmarks Lærerforening betegner undersøgelsens resultat som rystende og kræver nu forpligtende aftaler med de kommunale arbejdsgivere om efteruddannelse af skolelederne finansieret af arbejdsgiverne. Det samme gør pædagogernes fagforening, BUPL, på vegne af børnehavelederne.

Næsten ni ud af ti offentlige ledere svarer i undersøgelsen, at de selv tager initiativ til lederuddannelse, og 15 pct. af lederne må selv betale, hvis de vil tage f.eks. en diplomuddannelse i ledelse oven i deres faglige uddannelse.

»Det er simpelthen et spørgsmål om, at arbejdsgiverne begynder at påtage sig et ansvar for de opgaver, som de sætter folk til, ikke mindst fordi opgaverne til folkeskolen vokser og vokser i disse år,« siger formand for skolelederforeningen i Danmarks Lærerforening, Jens Færk.

Erfaringen forsvinder

Jens Færk vil stille krav om en forpligtende efteruddannelse og en central fond til at finansieringen, når han senere i dag går på talerstolen ved Danmarks Lærerforenings landsmøde og taler til gæster fra både Undervisningsministeriet og Kommunernes Landsforening (KL).

»I løbet af de næste fem år går 60 pct. af skolelederne på pension. Det er et erfaringsgrundlag, der forsvinder fra jordens overflade. Vi har længe forsøgt at råbe kommunerne op, men nu må de altså til at gøre noget. Om ikke andet vil jeg så sandelig håbe, at Undervisningsministeriet lytter til opråbet,« siger Jens Færk.

5 pct. af de offentlige ledere betaler også selv, hvis de vil på lederkurser af over otte ugers varighed, mens kun 2 pct. betaler for at komme på kortere kurser. Ellers tages pengene i vidt omfang fra den enkelte skoles eller børnehaves eget budget.

Næstformand i BUPL, Annette Trads Hansen, er harmdirrende over, at offentlige ledere risikerer selv at måtte betale for lederuddannelse.

»Det kan kommunerne simpelthen ikke være bekendt. Det var aldrig gået på en privat arbejdsplads,« siger Annette Trads Hansen.

Hun ønsker en håndfast aftale med kommunerne om, at enhver børnehaveleder i fremtiden skal have gennemført en betalt diplomuddannelse i ledelse to år efter udnævnelsen.

Pengene mangler

Formand for løn- og personaleudvalget i KL, Herlev-borgmester Kjeld Hansen (S), erkender, at det er uholdbart, hvis…

Læs hele artiklen om “Lærere og pædagoger vil have betalt lederuddannelse” her: https://finans.dk/artikel/ECE5088342/L%C3%A6rere-og-p%C3%A6dagoger-vil-have-betalt-lederuddannelse/

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du være med i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *