Både lederen selv, lederens chef og medarbejdere siger, at lederuddannelsen har udviklet og flyttet lederen – både fagligt og personligt. Men vejen til at blive en bedre leder er også hård og krævende, lyder det fra lederne. I en ny publikation fra Væksthus for Ledelse får du råd om, hvordan du kommer bedst igennem din lederuddannelse.

En lederuddannelse virker. Det bekræfter en større, kvalitativ undersøgelse fra Væksthus for Ledelse, som igennem fire år har fulgt og interviewet 15 ledere på den offentlige lederuddannelse og 35 af deres medarbejdere samt deres chefer.

96 procent af lederne oplever, at de er blevet bedre ledere som følge af lederuddannelsen. Det er især i forhold til at lede forandringer, at lede strategisk og i deres kommunikation, at lederne selv vurderer, de er blevet bedre. Det viser en rundspørge, Væksthus for Ledelse har foretaget blandt 375 ledere i Væksthusets lederpanel.

De tre områder, hvor lederen selv vurderer, at de er blevet styrket mest som følge af lederuddannelsen:

Lederen selv:
– At lede forandringer (59%)
– At lede strategisk (52%)
– At kommunikere (43%)

Lederens medarbejdere:
– At lede forandringer (38%)
– At kommunikere (38%)
– At motivere (31%) og tænke i helheder og på tværs (31%)

Lederens chef:
– At lede forandringer (52%)
– At lede strategisk (48%)
– At tænke i helheder og på tværs (47%).

Men det positive afkast fra en lederuddannelse kræver også en stor investering. Uddannelsen stjæler tid fra medarbejderne og fra familien derhjemme, fortæller lederne. Det kræver planlægning og ikke mindst opbakning fra medarbejdere, chefer og familie.

I publikationen “Få din lederuddannelse til at skabe ringe i vandet”, der er baseret på interviews med ledere, medarbejdere og chefer om lederens lederuddannelse, får du gode råd om, hvordan du får en vellykket lederuddannelse. Her er et udpluk.

1. Involvér dine medarbejdere i uddannelsen

Dine medarbejdere vil opleve dig som mere fraværende, når du starter på en lederuddannelse. Indimellem er du væk flere dage ad gangen. Sørg for at informere dem tydeligt og løbende om, hvornår du er på uddannelse, studerer, skriver opgave eller er til eksamen, så ingen er i tvivl om, hvor du er henne. Involvér dem også ved at bruge dem som sparringspartnere til at afprøve nye ideer fra uddannelsen.

Uddelegér flest muligt praktiske opgaver i hverdagen både til lederkollegaer og medarbejdere. Sluk mobilen, når du er til undervisning eller læser til eksamen, så dine medarbejdere vænner sig til selv at agere og træffe praktiske beslutninger, mens du er væk.

2. Byg broer mellem teori og virkelighed

Målet og udfordringen med lederuddannelsen er at bygge bro mellem verdener, opfattelser og fagligheder, som ellers har været adskilt fra hinanden. Du vil derfor skulle bygge broer mellem:

– Hverdag og teori: Du skal kunne være to mentale steder på én gang: I din konkrete ledelseshverdag og i nye, abstrakte ledelsesbegreber.
– Det faglige og det ledelsesfaglige: Du skal gå fra at være faglig leder til også at være strategisk leder. Det kan være svært at skabe den kobling.

Du bygger bro mellem de to ting ved at inddrage konkrete problemstillinger fra din arbejdsplads i uddannelsen og ved at afprøve den nye viden, du får, i din hverdag.

3. Involvér din chef

Flere ledere savner opbakning og interesse fra deres egen chef om lederuddannelsen. Tag selv initiativ til, at din lederuddannelse bliver inddraget i dine udviklingssamtaler med din chef.

Du kan også involvere din chef i dine overvejelser om, hvilke problemstillinger og cases du skal beskæftige dig med på uddannelsen. På den måde kan I sammen finde et problem, der er relevant for både dig selv, chefen og for hele organisationen.

4. Afstem forventninger med familien

Uanset hvor god du er til at planlægge din lektielæsning og eksamensforberedelse, stjæler uddannelsen tid fra familie og venner. Det er vigtigt, at du forventningsafstemmer og laver aftaler med familien. Lav fx en oversigt i en fælles kalender, så det er tydeligt for alle, hvornår undervisningsdage og eksamensperioder ligger.

Hold fri, når du holder fri, og indstil dig på, at du ikke kan nå alt. Læs, hvad du kan nå, og giv også dig selv tid til at være andet end en studerende med dårlig samvittighed.

5. Brug dit nye netværk

Lederuddannelsens tværfaglige netværk udvider perspektiver og horisonter og kan blive et sted, hvor du…

Læs hele artiklen om “6 trin til en vellykket lederuddannelse” her: http://www.danskhr.dk/nyheder/artikler/arkiv/6-trin-til-en-vellykket-lederuddannelse/

0 svar

Skriv en kommentar

Vil du være med i debatten?
Skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *